(Click here for english)
På Filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven. Här finns reklamfilmer, stumfilmer, journalfilmer, dokumentärfilmer och annan rörlig bild som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. Helt gratis och utan prenumeration!
Svensk filmhistoria vaknar till liv på Filmarkivet.se som är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Filmerna här kommer från våra arkiv. Genom att vi erbjuder gratis strömning för hela landet får fler tillgång till och mer kunskap om det svenska filmarvet. Vid lanseringen 2011 hade vi cirka 300 filmer publicerade. Sedan dess har antalet ökat till cirka 2500 titlar år 2023 och sajtens utbud växer stadigt.
Här kan du dyka ner i en guldgruva av arkivfilmer från 1897 fram till 2010-talet. Du kan se historien utvecklas och upptäcka klipp från alla delar av landet på den interaktiva Filmkartan.
Filmarkivet.se är ett levande nätmuseum. De digitala hyllorna erbjuder lite av allt: historiska reportage, klassiska reklamfilmer, dokumentära mästerverk, musikvideos, experimentella filmer, veckovisa recensioner, musikvideos, privata inspelningar och mycket, mycket mer. Du kan hitta det du är intresserad av genom att söka på år eller ämne.
Här finns även flera stumfilmer med nykomponerad musik, bland annat flera klassiska spelfilmer – verk som på grund av sin ålder idag är rättighetsmässigt fria att visa för allmänheten. Av rättighetsskäl visar vi annars inte spelfilmer i långfilmsformat.
Under Teman samlas filmer med fördjupande essäer av experter som ger inblick i allt från filmpersonligheter, krig och katastrofer till mode och filmhistoriska nedslag genom tiderna. Vi har även sorterat in filmerna under Kategorier som Fiktionsfilm, Journalfilm och Film för barn och unga.
Filmarkivet.se erbjuder även specifika teman för skolundervisning. Detta material till lärare och pedagoger finns samlat under rubriken ”För klassrummet”.
Urvalsarbetet
Varje år väljer sajtens redaktion på Kungliga Biblioteket och Svenska Filminstitutet ut och publicerar ett antal filmer från våra arkiv, från stumfilmstiden fram till 2000-talet. Verk som tidigare har varit undanskymda och bortglömda kan spridas på nytt. Redaktionen strävar efter att ge en bred bild av det svenska filmarvet och att erbjuda innehåll från hela landet.
Vissa filmer på Filmarkivet.se innehåller föråldrade begrepp eller återgivningar som idag kan uppfattas som stötande. De speglar sin tids språkbruk, värderingar och historiska sammanhang. I de fall vi valt att publicera sådana filmer har vi gjort det för att vi anser att de bidrar till ökad förståelse för filmmediet och tiden då de producerades. Vi vinnlägger oss om att publicera texter som kontextualiserar filmerna med känsligt eller kränkande innehåll. Filmarkivet.se tar dock inget ansvar för innehållet i enskilda filmer.
Tack till
Vi vill tacka Sveriges Television som har ställt filmer ur sina samlingar till förfogande via Kungliga biblioteket. Ett stort tack riktas också till de många rättighetsinnehavare som gör det möjligt för oss att tillgängliggöra vårt filmarv så att fler kan ta del av det.
Njut av filmerna!
Läs mer om förfrågningar och vidareanvändning här.
Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet är ett av de äldsta i världen, med uppdraget att samla in, katalogisera, bevara, restaurera och göra det svenska filmarvet tillgängligt. Med det svenska filmarvet menas all film, både svensk och utländsk, som visats på biograf i Sverige; såväl spelfilmer som dokumentärer, animationer, reklamfilmer, journalfilmer m.m.
För att det svenska filmarvet ska finnas kvar till kommande generationer, bevaras filmerna i specialbyggda arkiv, som ger dem längsta tänkbara hållbarhet. Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet bevarar filmer i originalformat, och på den informationsbärare den slutgiltiga versionen framställts.
Beräkningar utförda av Image Permanence Institute i Rochester visar att film på filmbas som bevaras under optimala arkivförhållanden har en livslängd på >500 år. Filmarkivet restaurerar och omkopierar svenskproducerad film som är skadad eller inkomplett så att den åter kan göras tillgänglig i bästa möjliga skick.
Stiftelsen Svenska Filminstitutet har en ledande roll inom svensk film. Filminstitutets mål är att stödja produktion, distribution och visning av värdefull film, att bevara och tillgängliggöra det svenska filmarvet samt att representera den svenska filmen internationellt.
Staten gav 1979 Arkivet för ljud och bild uppdraget att samla in inspelat ljud och rörliga bilder. Verksamheten sker sedan 1 januari 2009 i Kungliga bibliotekets regi. Samlingarna består huvudsakligen av radio, tv, film, video, skivor och multimedier, och omfattar idag cirka tio miljoner timmar. Det är ett av världens största mediearkiv. Här finns det mesta som getts ut, sänts och visats i Sverige de senaste decennierna och nästan alla svenska skivinspelningar från 1899 fram till i dag.
Filmarkivet i Grängesberg tar hand om svensk smalfilm som aldrig visats på biograf, såsom hembygdsfilmer, industrifilmer, föreningsfilmer, undervisningsfilmer och amatörfilmer. Arkivet etablerades 2003 med Svenska Filminstitutet som huvudman; den 1 januari 2011 gick verksamheten över till Kungliga biblioteket.
Filmarkivet är ett kulturhistoriskt arkiv för svenska folkets filmer. Filmerna kommer från föreningar, företag, kommuner, arkiv, museer och privatpersoner. Det är dokumenterande, icke fiktiva filmer som inte producerats med avseende på biografvisning. Dessa filmer speglar det svenska 1900-talet och är en viktig del av vårt kulturarv, som angeläget källmaterial för forskning.
Kungliga biblioteket har också till uppgift att samla allt som trycks i Sverige. Det kan vara högt eller lågt: diktsamlingar och lärda essäer, såväl som reklamblad och busstidtabeller. I insamlingsuppdraget ingår även teve, radio, film, musik och dataspel. Allt detta ska bevaras till eftervärlden och vara tillgängligt för både forskning och allmänhet. Det är nationens samlade minne.