En film om arbetarrörelsens eget förlag Tiden och vikten av bildning och böcker. Vi besöker författaren Moa Martinson i Ösmo och följer hennes senaste roman från förlagschefens hand till sättning, tryckeri, bokbinderi fram till färdig bok.
Det har snart gått hundra år sedan förlaget Tiden grundades; ett projekt som föddes ur arbetarrörelsen och idén att bildning var en del av frigörelsen. Tidigare hade litteraturen varit förbehållen de privilegierade och förmögna, nu skulle alla ha råd att läsa böcker. Men inte vilka böcker som helst. Det skulle vara ideologiskt lämplig litteratur, helst skriven av arbetare – inga billiga underhållningsromaner som lockade med bonusgåvor. Här gjorde arbetarrörelsen och överklassen gemensam sak, i kampen mot folkets enkla smak.
Socialdemokratiska partistyrelsen ägde en majoritet av förlagets aktier, och äldre uppslagsverk beskriver den första tidens utgivning som propagandalitteratur i broschyrform. Men snart blev Tiden ett förlag som förknippades med politisk litteratur och arbetarförfattare som Maria Sandel, Dan Andersson och Eyvind Johnson. Man gav också ut utländsk litteratur i billiga utgåvor, faktaböcker och så kallade medborgarhandböcker. 1940 bildade Tiden en bokklubb, en av de första i Sverige. Denna film följer utgivningen av Moa Martinsons roman ”Den osynlige älskaren”, från hennes arbete med att rätta korrektur till tryckeriet med sättare som skickligt hanterar typerna och hur den färdiga boken packas ner för vidare distribution. Med dagens digitalisering av det tryckta ordet blir bilderna från tryckeriet – matriser och blyrader, häftning och limning av boksidor – värdefull kulturhistoria.
Tiden tappade allt eftersom kopplingen till arbetarrörelsen och 1992 köptes förlaget upp av Rabén & Sjögren. Förlaget ingår numera i Norstedts Förlagsgrupp.