Kräftfiske i Lersjön vid Finnshyttan nära Filipstad i Värmland. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.
Det svenska kräftfisket tog fart i mitten av 1800-talet. Den kokta flodkräftan var redan en delikatess bland den svenska adeln och snart började bönderna fiska upp och sälja kräftorna från deras sjöar, med stor förtjänst. Det var inte bara adel och borgarklass som älskade kräftor, utan efterfrågan i Frankrike var också stor. 1878 stiftades lagar som endast tillät kräftfiske från början av augusti, för att kräftorna skulle få tid att fortplanta sig och blir stora nog.
Kräftfiske brukar förknippas med att lägga ut burar på natten och vittja dem på morgonen. I denna film från 1923, från en sjö i närheten av Filipstad i Värmland, verkar man fiska på dagtid och både med burar och fiskspön från land. Det var ett uppskattat nöje och ofta kom släkten åkande för att delta i det stora kräftkalaset i samband med premiären för fisket i augusti.
Men redan vid den här tiden var flodkräftan hotad av kräftpesten, och i dag finns det knappt tusen platser med bestånd av flodkräftor. En tredjedel av dessa finns i just Värmland.