Dokumentärfilm om Vidkun Quisling, Norges försvarsminister (utnämnde sig själv till statsminister 1940). Bildade Nasjonal Samling 1933. Bilder från den tyska invasionen i Norge.
I början av 1945 klämtade klockan för den norska ministerpresidenten Vidkun Quisling. I fem år hade han då, tillsammans med den tyske rikskommissarien Josef Terboven, styrt det av Tyskland ockuperade Norge.
Namnet Quisling har blivit synonymt med landsförrädare, men faktum är att Quisling, innan statskuppen i samband med det tyska anfallet den 9 april 1940, hade gjort en lysande karriär. Han hade lämnat sin militärutbildning med rekordhöga betyg, han hade lett ett omfattande räddningsarbete i Ukraina på uppdrag av polarfararen Fridtjof Nansen, fått den brittiska Imperieorden och fungerat som försvarsminister i två regeringar i början av 1930-talet. Först 1933 skulle hans nationalsocialistiska idéer blomma ut för fullt, i och med grundandet av Nasjonal Samling, ett parti som dock fick obetydligt stöd från väljarna.
Kampen om den politiska makten i det ockuperade Norge präglade Quislings liv efter statskuppen. Såväl Quisling som Terboven tävlade om Hitlers gunst, och resultatet blev ett delat ledarskap, där Quisling erhöll den högsta politiska makten, medan Terboven var Nazitysklands representant i landet. Omkring 10 000 norrmän beräknas ha stupat under ockupationsåren, och betydligt fler norrmän hade satts i koncentrationsläger. Enbart i det ökända Grini-fängelset förvarades 20 000 norska politiska motståndare under Quislings regeringstid, och drygt 3 000 av dem skickades vidare till tyska koncentrationsläger.
7 maj 1945 befriades Grinifångarna av norska polisstyrkor som utbildats i Sverige. En dag senare var kriget officiellt över i Europa, trots att det fortfarande fanns 350 000 tyska soldater i Norge. Vidkun Quisling häktades och fördes till Akershus fästning, där klockan definitivt klämtade klart den 24 oktober 1945, då Quisling arkebuserades för sina brott mot det norska folket.