Instruktionsfilm om hur man använder rörliga bilder i undervisningen.
För många framstår nog skoltidens filmvisningar som ett positivt minne oavsett om det var en 16mm-projektor eller senare tiders video- eller DVD-spelare som rullades in i klassrummet. Det är även många elever som genom åren sett film på biograf i utbildningssyfte. Att film kan vara ett användbart hjälpmedel i undervisningen stod nämligen klart redan under stumfilmstiden och detta gällde då som nu såväl dokumentära filmer som spelfilmer. Flera av våra stumfilmsklassiker från den svenska filmens guldålder på 1910- och 20-talet har till exempel överlevt tack vare att kopior av dem fanns kvar i skolfilmsdistribution när merparten av Svensk Filmindustris stumfilmsnegativ gick förlorade i en förödande brand år 1941.
Att integrera filmtittandet i undervisningen har däremot inte alltid varit det enklaste och med denna film har Margaretha Rosencrantz velat ge lärare handfasta råd i så vitt skilda områden som val av filmer och placering i klassrummet samt också gällande både förberedelser och återknytning till filmen i undervisningen. Flera av de råd som förekommer i filmen har lika stor aktualitet idag som på 1950-talet även om tekniken givetvis har förändrats. För övrigt var Margaretha Rosencrantz något så ovanligt som en kvinnlig regissör i 1940- och 50-talets filmsverige. Idag är hon kanske mest känd för sin fina barnfilm Kuckelikaka (1949) som också lagts ut här på filmarkivet.se men även i en ren instruktionsfilm som denna syns hennes konstnärligta ambitioner. Titta bara på det metafilmiska inslaget där skolpojken Birger blir så uppslukad av sina tankar att han själv dyker upp i den film om timmerfällning som han tidigare sett på.
Att undervisa med film ansågs tills nyligen vara en förlorad film. Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet kände inte till någon existerande kopia och inte heller något kringmaterial såsom stillbilder eller manuskript förrän en 16mm-kopia år 2012 dök upp i en deposition. Genom detta fynd har ännu en viktig pusselbit kunnat läggas till vår kunskap om svenska kvinnliga filmskapare.