Filmen skildrar vräkningarna av de fackanslutna statarfamiljerna i Södra Möre i Kalmar län. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.
Medan Sveriges industriarbetare redan 1906 hade erövrat rätten att bilda fackföreningar och sluta kollektivavtal gick det betydligt segare för landets lantarbetare. Inom lantbruket gällde istället fortfarande legostadgan, vilken band lantarbetaren till husbonden. Något löneförhandlande mellan jämställda parter var det sällan tal om på Sveriges gods och gårdar. Men 1929 inleddes så striden för förändringar. I Möre i södra Småland hade ett antal bönder vägrat förhandla med lantarbetarfacket, och förbjöd sina anställda lantarbetare att engagera sig i fackligt arbete. Lantarbetarna protesterade genom att lägga ner arbetet i strejk, varpå bönderna svarare med vräkningar. Åtminstone 250 personer fick lämna sina hem, som straff för att de motarbetat sina arbetsgivare. Vräkningarna väckte stor uppmärksamhet, och inte minst denna film, som tillkommit på initiativ av dåvarande socialdemokratiske partisekreteraren Gustav Möller, och som visades på arbetarrörelsens möten runt om i Sverige, bidrog till att skapa sympati för de strejkande smålänningarnas sak.
Konflikten fick sin lösning sommaren 1931, och de strejkande arbetarna återgick så småningom i arbete på sina forna gårdar. Mörekonflikten skulle emellertid sätta djupa spår i lokalsamhället, och påverka förhållandet mellan gårdsägare och lantarbetare under lång tid framöver.